otrdiena, 2010. gada 3. augusts

Iespējams, labākais alus pasaulē!

Nē, šoreiz šim virsrakstam nav ne mazākā sakara ar "Carlsberg", lai gan "Carlsberg Group" tiešām pieder lielākā alus darītava Latvijā - "Aldaris". Tik cildinošus vārdus es spēju veltīt tikai vienam no savā mūžā nogaršotajiem aliem, un tas ir vienīgais un neatkārtojamais "Brenguļu alus". Daudz aprunāts un godā celts, šis alus ir viena no iecienītākajām alus mīļu izvēlēm. Kas tad šo alu padara tik īpašu?

Alus darītavu Brenguļu pagastā (tagadējā Beverīnas novada vidienē) 1969.gadā nodibināja kolhozs "Abula", kurš 1975.gadā tika pievienots kolhozam "Vārpa". Darītava sāka ražot šķirni "Abulas alus", kas laika gaitā tika pilnveidota un kuru mēs šodien pazīstam kā Brenguļu alu. 1993.gadā kolhozu "Vārpa" likvidēja, bet darītavu no kolhoza par pajām atpirka Freivaldu ģimene, nodibinot lauksaimniecības uzņēmumu SIA "Abula". Uzņēmumā līdz pat šai dienai saimnieko brāļi Juris un Māris Freivaldi ar savām ģimenēm. Aldara funkcijas darītavā pilda jaunākais brālis Māris. Brāļus aldara mākslā ievadījusi māte - pieredzējusī tehnoloģe, aldare Austra Freivalde, bet vēlāk Māris skolojies arī pie kāda vācu meistara. Alus darītavas atrodas Abula krastā, vienā ēkā ar mazo HES. Ēka ir būvēta no sārtiem ķieģeļiem, gan no ārpuses gan iekšpuses izskats salīdzinoši senisks. Bijušās elektrostacijas pagrabi tiek izmantoti kā alus raudzētava. Nesen izveidota jauna noguldītava papildus 20 t dziras nogatavināšanai un fermentācijai. Šovasar ražotnei plānots uzlikt arī jaunu jumtu. Blakus alus darītavai izveidots īpašs vasaras alus dārzs, kur nedēļas nogalēs ir iecienīta zaļumbaļļu vieta.

Par ražotni tā kā būtu skaidrs. Tagad parunāsim par pašu alu. Kā jau jūs droši vien zināt, Brenguļu alus tā ražošanas procesā netiek pakļauts ne filtrēšanas, ne pasterizēšanas procesam (abi šie procesi krietni pagarina alus realizācijas termiņu), kas ļauj dzērienam saglabāt tā brīnišķīgo garšas buķeti un nepārspējamo kvalitāti. Nefiltrētais jeb "dzīvais" alus izceļas ar svaigu un dabīgu garšu un tajā joprojām noris rūgšanas process, tāpēc to nav iespējams uzglabāt ilgāk par pāris nedēļām. Iesākumā alu nebija iespējams lāgā klasificēt, bet Māris Freivalds izveidojis gan savu gaišo, gan tumšo šķirni, kādas mēs tās pazīstam šodien. Vairāk šķirnes ierobežotās platības dēļ ražot nav iespējams un var būt, ka nav arī vajadzības, jo darītavas noslogojums jau tā esot pietiekami liels. Brenguļu alus realizācijas termiņš ir tikai desmit dienas, tāpēc tas tiek pildīts nevis pudelēs, bet gan mucās. Iesākumā alu pildīja tikai koka mucās, bet kopš 1997.gada alu tirgo 30 litrīgās metāla mucās. Tas arī vairāk pa prātam aldarim, kura svēta pārliecība ir tāda, ka alus ražošanā galvenais ir visu komponentu un iekārtu tīrība. Agrāk alus darītavai bijusi pašiem sava iesalnīca, kur no vietējo zemnieku audzētajiem miežiem gatavots iesals, kas ir neatņemama alus darīšanas procesa sastāvdaļa. Tagad tirdzniecības apjoma pieauguma dēļ iesalu iepērk Lietuvā, kur to ražo no Latvijā audzētiem miežiem. Līdzīgi kā citas alus darītavas, arī SIA "Abula" apiņu granulas pasūta no Čehijas, kur apiņu šķirnes tiek selekcionētas un ir īpaši kvalitatīvas. Alus raugu gan pavairo te pat uz vietas no mikrobioloģijas institūtā radītās tīrkultūras. Tā kā alus galvenokārt sastāv no ūdens, tad ūdens avots un ķīmiskais sastāvs atstāj lielu iespaidu uz alus īpašībām. Vairums alus šķirnes ir radušās tieši pielāgojoties kāda reģiona ūdens īpatnībām. Brenguļu alus ražošanai ūdeni iegūst no 89 m dziļurbuma alus darītavas pagalmā. Nogatavināšanas un fermentācijas process, ieskaitot sākotnējo rūgšanu, ilgst vienu mēnesi.

Runājot par garšu, šo eleganto buķeti nav viegli aprakstīt. Abas alus šķirnes ir saldas, īpaši jau tumšais alus, kurā labi jūtams karamelizētais iesals. Pārāk izteiktais saldums arī ir galvenais iemesls kāpēc es, mūžīgs tumšā alus cienītājs, labprātāk izvēlos Brenguļu gaišo alu, kurš manuprāt nav tik pārsaldināts kā tumšais. Gaišā Brenguļa garša ir vienmērīga, piesātināta un, protams, "dzīva". Šo šķirni es bez liekas prātošanas varētu nosaukt par vismaz labāko alu Latvijā, ja ne visā pasaulē. Brenguļu tumšajā alū jūtams neliels rūgtums, kuru piedod grauzdētais iesals, bet pēcgaršā saldums dominē pilnībā. Gaišā alus pēcgarša savukārt ir saldi rūgtena, tieši manā gaumē. Tomēr jābrīdina, ka nefiltrētais alus ir viltīgs, jo lietojot to lielos tilpumos, rauga pārpalikumi no rīta var izsaukt nelielas galvas sāpes. Alkohola saturs gan tumšajam, gan gaišajam Brengulim ir 5,6%. Cenas šim lieliskajam alum dažādās vietās var atšķirties, tomēr jāpiemin, ka Brenguļos tas esot nopērkams tikai par 1,40 Ls litrā.

Daudziem alus cienītājiem Brenguļu alus ir kļuvis par tādu kā pielūgsmes objektu (arī man), un ja vēl neesat paguvuši šo mantu nobaudīt, tad iesaku nekavēties ne mirkli, bet doties uz tuvāko Brengulīša tirdzniecības vietu un pārliecināties par to, ka tas patiešām ir dievu dzēriens.


*Pirmajā attēlā redzams SIA "Abula" saimnieks un aldaris Māris Freivalds, kuram šogad aprit 50 gadi.

Nav komentāru: