svētdiena, 2010. gada 25. jūlijs

Dzer alu! Dzer alu! Dzer alu!

Alus - latviskākais dzēriens.Rakstiskās liecības par alus darīšanu Latvijā datējamas ar 17.gadsimtu. Alus brūvēšanas tradīcijām mūsu zemē bijusi sena un interesanta vēsture. Tradīcijas, protams, ir laba lieta, bet mūsdienās mēs galvenokārt patērējam lielo alus darītavu produkciju. Eksports un ražošanas apjoma palielināšana bieži vien pazemina dzēriena kvalitatīvās īpašības. Paskatoties uz komerciālākajiem alus darītāju saimes locekļiem ("Aldaris", "Cēsu", "Lāčplēsis"), varam tikai ar nožēlu secināt, ka Latvijas alus darīšanas tradīcijas iet mazumā."Aldaris" - "Carlsberg Group" (Dānija), "Cēsu" - "Olvi Plc Group" (Somija), "Lāčplēsis" - "Royal Unibrew Group" (Dānija). Nebūtu objektīvi prasīt, lai alusdarītavas izmantotu tikai pašmājās audzētus apiņus, tomēr citādi ir ar iesalu, ko iegūst no miežiem. No lielākajām Latvijas alusdarītavām iesalu no Latvijā audzētiem miežiem izgatavo tikai Brenguļu, Bauskas, Piebalgas un Tērvetes alusdarītavas. Tas nav galvenais, tomēr viens no svarīgākajiem argumentiem, kāpēc izvēlos tieši iepriekšminēto darītavu produkciju. Protams, ka ir arī izņēmumi, bet par visu pēc kārtas.

Iesākumam publicēšu savu ALUS topu, kurā iekļauti manuprāt labākie vai pareizāk garšīgākie Latvijas aliņi.

  1. Brenguļu alus
  2. Tērvetes alus
  3. Užavas alus
  4. Bauskas alus
  5. Piebalgas alus

*Topā zināmu iemeslu dēļ nav iekļuvis Vlamiermuižas alus. Vienkārši nav bijis tas gods nogaršot šīs alusdarītavas brūvējumu, bet gan jau kādreiz.

Nav komentāru: